Siedziba koncernu Nordea

KOPENHAGA (DANIA)

Nordea Headquarters
Glass feature
Odporność na ogień
Frame
Żaden
Applications
Ścianka działowa
Market segment
Reklama w telewizji

Nordea, duży koncern działający w sektorze finansów, przenosi się do nowej siedziby w nowoczesnej dzielnicy Ørestaden w Kopenhadze. Za projekt budynku i jego bezpośredniej okolicy odpowiedzialne było znane biuro architektoniczne Henning Larsen Architects. Priorytetowe znaczenie w projekcie miała funkcjonalność budynku i zaprojektowanie wokół niego przyjemnego parku. Ørestaden to stosunkowo młoda dzielnica Kopenhagi, która szybko zyskała sławę z powodu fascynującej architektury.

Firma Vetrotech dostarczyła ponad 1600 m2 oszkleń Contraflam Lite Structure EW30. Oszklenia Vetrotech zostały użyte między innymi do wykonania niezwykłych, skąpanych w świetle atriów, które do wysokości szóstej kondygnacji są otoczone imponującą konstrukcją ze szkła ognioodpornego.

W projekcie siedziby Nordea zostały określone szczegółowe wymagania co do dokumentacji dotyczącej poziomu hałasu w budynku. Vetrotech zawsze przykłada wielką wagę do dokumentacji, więc w krótkim czasie byliśmy w stanie przedstawić raporty dotyczące poziomu hałasu przygotowane przez Saint-Gobain, naszą spółkę macierzystą.
Kjeld Østergaard Nordic Country Manager, Vetrotech Saint-Gobain Nordic & Baltic, Dania

ROZWIĄZANIA

Thumbnail
Systemy

1680 m2 Contraflam Structure Lite 305 m2 Contraflam Structure Diamant

Thumbnail
Cechy dodatkowe
Nordea Headquarters

Największe sukcesy projektu

  • Firma Vetrotech spełniła wysokie wymagania architektów w zakresie dostępu światła i jakości
  • System Contraflam Structure okazał się doskonałym rozwiązaniem ze względu na wysokie bezpieczeństwo pożarowe i swoje walory estetyczne
Nordea Headquarters

Największe wyzwania projektu

  • Spełnienie oczekiwań architekta dotyczących przezroczystości szkła. Nasze rozwiązanie: Saint-Gobain  Diamant Glass!
Nordea Headquarters

Podmioty zaangażowane w projekt

  • Właściciel budynku: Nordea Ejendomme
  • Architekt: Henning Larsen Architects

Zdjęcie: Olaf Rohl