Biblioteka Uniwersytetu ZHAW

WINTERTHUR (SZWAJCARIA)

ZHAW Winterthur
Glass feature
Odporność na ogień
Frame
Aluminium
Applications
Ścianka działowa
Market segment
Edukacja

Biblioteka Uniwersytetu ZHAW w Winterthur to obecnie największa biblioteka uniwersytecka w niemieckojęzycznej części Szwajcarii. Zbiory zajmują łącznie 6000 m2 podzielonych na archiwa, przestrzeń biblioteczną, czytelnie i miejsca do pracy.

W zabytkowym budynku dawnej fabryki odnowionym przez biuro P & B Architekten w 2014 roku zgromadzone są niezliczone wolumeny poświęcone architekturze, medycynie, inżynierii, ekonomii i wielu innym dziedzinom.

Wymagane przepisami bezpieczeństwo pożarowe budynku zapewniono przez zastosowanie ścianek działowych ze szkła Contraflam Structure. To rozwiązanie charakteryzuje się pełną odpornością ogniową w zakresie 30 minut. Szkło licowane o bardzo wysokiej przezroczystości zamontowane bez pionowych ram zapewnia nie tylko bezpieczeństwo pożarowe, ale też maksymalny dopływ światła dziennego do budynku.

Oszklenia zostały zamontowane we współpracy z producentem metalu Pfister Metallbau AG z Thurgau.

ROZWIĄZANIE

Thumbnail
Systemy

530 m2 Contraflam Structure EI30 jako ścianki działowe łączone stykowo

ZHAW Winterthur

Podmioty zaangażowane w projekt

  • Partner systemowy: Forster (Forster Fuego Light)
  • Właściciel budynku: ZHAW (Zürcher Hochschule für angewandte Wissenschaften), Real Estate Asset Management Schweiz der Credit Suisse AG
  • Montaż: Pfister Metallbau AG
  • Architekt: P & B Architekten

Zdjęcie: Olaf Rohl