Uniwersytet Rostock ‒ Instytut Fizyki

ROSTOCK (NIEMCY)

University of Rostock - Institute of Physics
Glass feature
Odporność na ogień
Frame
Stal
Applications
Ścianka działowa
Market segment
Edukacja

Nowy budynek Instytutu Fizyki w kampusie Uniwersytetu Rostock został oddany do użytku w 2015 roku. We foyer wita studentów wspaniały kolaż zestawiony z portretów sławnych naukowców i fizyków z poprzednich epok. Dzieło artystów Klausa-Dietera Eichlera i Hannesa Arnolda zostało naniesione na ścianki działowe ze szkła ognioodpornego oddzielające foyer od przylegających do niego sal dydaktycznych i audytorium.

Technologia wykonania całej kompozycji stanowiła najbardziej wymagający punkt projektu: najpierw dzieło zostało naniesione na szkło hartowane metodą druku cyfrowego, czym zajęła się spółka Glassolutions Saint-Gobain Deggendorf. Następnie w Vetrotech Saint-Gobain szklane panele zostały przetworzone w ognioodporne szkło bezpieczne, a na końcu zamontowane w stalowych ramach przez firmę Jansen. Montaż ścianek działowych na dwóch piętrach budynku przeprowadziła firma Kaiser Metallbautechnik GmbH. Foyer Instytutu jest teraz całkowicie bezpieczne, a przy tym pełne artystycznego wyrazu, czym codziennie inspiruje studentów.

ROZWIĄZANIE

Thumbnail
Izolacja

90 m2 Contraflam Mega EI30 jako ścianki działowe

Thumbnail
Cechy dodatkowe
University of Rostock - Institute of Physics

Największe sukcesy projektu

  • Ścisła współpraca Vetrotech i Glassolutions Deggendorf
  • Spełnienie wizji architekta, by inspirować studentów
  • Piękna, całkowicie bezpieczna kompozycja
University of Rostock - Institute of Physics

Podmioty zaangażowane w projekt

  • Partner systemowy: Jansen Steel Systems
  • Właściciel budynku: Uniwersytet Rostock
  • Montaż: Kaiser Metallbautechnik GmbH
  • Architekt: Gerber Architekten
  • Artyści: Klaus-Dieter Eichler, Hannes Arnold

Zdjęcie: Olaf Rohl