Ośrodek wylęgu ryb Mossom Creek

PORT MOODY (KOLUMBIA BRYTYJSKA, KANADA)

Floor
Glass feature
Odporność na ogień
Frame
Żaden
Applications
Podłoga
Market segment
Gościnność i wypoczynek

W projekcie przebudowy tego obiektu priorytetami były środowisko, zrównoważone funkcjonowanie i działalność edukacyjna. Z uwagi na odległość od miejskiego ujęcia wody budynek musiał być wybudowany z materiałów niepalnych w konsekwencji zniszczeń spowodowanych ostatnim pożarem.

W dwupiętrowym obiekcie na parterze mieści się wylęgarnia ryb, a nad nią ‒ centrum edukacyjne. Parter jest betonową konstrukcją bez okien ze względów bezpieczeństwa pożarowego. Długi taras tworzy dach nad dolną częścią budynku, gdzie mieści się wylęgarnia ryb. W związku z tym, że wylęgarnia jest całkowicie osłonięta, świetlik musiał być wykonany ze szkła ognioodpornego.

Posadzka Contraflam LiteFlam o odporności ogniowej w zakresie 60 minut oddzieliła górne piętro od wylęgarni ryb, zapewniła dostęp światła i umożliwiła gościom zaglądać do wylęgarni. Firma Vetrotech z radością podarowała oszklenie ośrodkowi, aby nie dopuścić do kolejnych zniszczeń. 

Posadzka ze szkła izolacyjnego o odporności ogniowej w zakresie 60 minut jest częścią asortymentu oryginalnych produktów Vetrotech Contraflam. To lekkie rozwiązanie zapewnia dużą oszczędność energii zgodnie z założeniami zrównoważonego funkcjonowania obiektu. Fryta ceramiczna na powierzchni świetlika stanowi dodatkowe zabezpieczenie antypoślizgowe, aby goście mogli obserwować wylęgarnię, i odwrotnie ‒ z dolnego pomieszczenia widać, co się dzieje na górze.

ROZWIĄZANIE

Thumbnail
Odporność ogniowa

Contraflam Liteflam 60 jako posadzka

Thumbnail
Cechy dodatkowe
Glass Floor

Największe sukcesy projektu

  • Oszklenia Vetrotech zostały podarowane ośrodkowi w ramach projektu pro-bono
  • Dostęp światła dziennego / oszczędność energii
  • Ochrona przed potencjalnym spaleniem
Mossom Creek Hatchery

Największe wyzwania projektu

  • Teren silnie zadrzewiony, wymagający ochrony przed żywiołami
  • Zapewnienie dostępu światła dziennego do pomieszczenia z rybami
  • Odbudowa obiektu po pożarze
Floor

Podmioty zaangażowane w projekt

  • Właściciel budynku: Stowarzyszenie Burrard Inlet Marine Enhancement Society
  • Montaż: Wielu wolontariuszy
  • Architekt: OMB Architects

Zdjęcie: Olaf Rohl