NEDERLAND

De Texelstroom (TESO)

The Texelstroom TESO
Glass feature
Marine Glazing
Frame
Aluminium
Applications
Romp
Bovenbouw
Stuurhut
Market segment
Marine
De Texelstroom – een schip van bijna €56 miljoen – zorgt voor een verbinding tussen Den Helder en Texel. TESO bevaart het gebied sinds 1907 en heeft een vloot van 15 schepen die worden gebruikt voor de oversteek tussen het eiland en het vasteland.

De nieuwe Texelstroom heeft een capaciteit van 1.750 passagiers en 350 personenauto's. Door het innovatieve energiemanagementsysteem aan boord loopt de motor van het schip op CNG (compressed natural gas) in plaats van diesel. Bovendien heeft het schip 700 m2 aan zonnepanelen op het dak geïnstalleerd en een waterrecyclingsysteem om de toiletten door te spoelen.

Vetrotech heeft het isolatieglas geleverd in de vorm van dubbel glas met een lage-E-coating. Sommige ruiten werden bewerkt met een speciale zeefdruk om de gelijmde naden te beschermen tegen UV-stralen. Bovendien heeft Vetrotech verwarmde ruiten  (Thermovit) geleverd voor de stuurhut – gedaan om te voorkomen dat het glas bevriest en beslaat. Om de mensen en de infrastructuur aan boord te beschermen bij brand, is er in verschillende toepassingen Contraflam brandbestendig glas geïnstalleerd.

De productie van de ruiten was een van de grootste uitdagingen van het project, omdat ze vrijwel allemaal hun eigen unieke diamantvorm hebben. In totaal heeft Vetrotech ongeveer 1.400 m2 glas aan dit scheepsproject geleverd.

"De grootste uitdaging was de buitengewone maat en de unieke vorm van veel ruiten. Kinon was in staat om invulling te geven aan deze complexe eis met de inzet van maximale machine- en verwerkingscapaciteit."

Fabio Otto Vetrotech Kinon, Duitsland

OPLOSSINGEN

Maritieme glasoplossingen
Maritieme glasoplossingen
1.400 m2 glas in totaal:
Brandbestendig Contraflam A0 & A60,
DGU-glas met lage-e-coating Planitherm XN II
en Thermovit (verwarmd glas)
The Texelstroom TESO
Belanghebbenden van het project
  • Scheepseigenaar: TESO
  • Installateur: WIGO
  • Architect: C-Job / Vripack

Fotografie door Olaf Rohl