No. 1 Forbury Place

READING, UNITED KINGDOM

forbury1
Glass feature
Fire Resistance
Frame
None
Applications
Partition/Wall
Market segment
Commercial

No.1 Forbury Place in Reading, UK, is the largest butt-jointed fire-rated glazing construction in Europe. Furthermore, it was the first project in which Vetrotech supplied its oversize fire-resistant glass, Contraflam Mega.

The project comprises more than 1'400 m2 of Vetrotech’s EI30 fire resistant glazing solution: Contraflam. On the ground floor of the 8-story atrium Contraflam Mega single panes are installed with heights of 4.5 m and weights up to almost 0.5 t. The 4-sided vitreous atrium from the first to the seventh floor has been fully equipped with Vetrotech’s Contraflam Structure flush glazing solution.

In addition to the EI 30 fire classification, the glazing required a fall protection feature for which Vetrotech worked in close collaboration with metal fabricator Arkoni. Likewise, the glasses were processed with a screen-printed ceramic frit on the bottom to conceal the gap between the computer floor and concrete floor slab at each level.

Forbury Place is an innovative and technically challenging project. Creating seven floors of butt-jointed, fire-resistant glazing is quite an achievement and required close cooperation and teamwork from start to finish. Working with Vetrotech Saint-Gobain we developed a custom framing system that incorporated their 28mm Contraflam Structure 30 glass into this unique design.
Mark Prentice Founder & Managing Director, ARKONI Metalwork

SOLUTIONS

Thumbnail
Insulation

81 m2 Contraflam Mega EI30
as glass walls in the ground floor

Thumbnail
Systems

1'351m2 Contraflam Structure EI30
as butt joint partition wall solution

Thumbnail
Additional Features
No. 1 Forbury Place

Project Key Achievements

  • First project in which Vetrotech supplied Contraflam Mega
  • Biggest butt-jointed fire-rated glazing construction in Europe
No. 1 Forbury Flace

Project Stakeholders

  • Building owner: M&G Real Estate and Bell Hammer
  • Installer: Arkoni
  • Architect: Aukett Swanke Architects

Photography by Sean Conboy